Balassi Bálint Megyei Könyvtár
Balassi Bálint Megyei Könyvtár
Ön most itt áll weboldalunkon: Főoldal » História kniľnice
Fenntartónk

st_cimer.png

Salgótarján Megyei Jogú Város
Önkormányzata

Könyvtári információk
 • Könyvtár neve:
  Balassi Bálint Megyei Könyvtár
 • Cím, székhely:
  3100 Salgótarján, Kassai sor 2.
 • Levelezési cím:
  3101 Salgótarján, Pf.: 18
 • E-mail:
  info@bbmk.hu
 • Igazgató neve:
  Molnár Éva
 • Elérhetősége:
  Telefon: 06/32/521-550
 • GPS:
  48.1047/19.8047
 • Adószám:
  15450250-2-12
 • Könyvtárközi kölcsönzés:
  kkozi@bbmk.hu
Adatkezelés - GDPR

Adatkezelési tájékoztató
Kiegészítés a Könyvtárhasználati Szabályzathoz

A rendezvényeken és a hozzá kapcsolódó eseményeken fénykép-, hang-  és videófelvételek készülnek, melyek részben vagy egészben nyilvánosságra kerülnek.

Intézményünk a programváltoztatás jogát fenntartja!

Támogatók

A honlap
az NKA támogatásával
jött létre.

nka_20_eves.png

tamogatok.png

V apríli 1948 vznikla stredisková kniľnica v Šalgotarjáne, ktorá je našim právnym predchodcom. Pomenovanie po básnikovi Balassa Bálintovi dostala o 10 rokov nekôr.

Básnik počas svojho krátkeho ľivota ľil vo viacerých osadách historickej Novohradskej ľupy.

Publikované autorové zbierky, biografie, organizovanie Balassiho túr i Balassiho vzdelanostnej sú»aľe, zaloľenie Balasiho ceny – svedčí o tom, ľe kniľnica veµa urobila a robí v záujme zachovania básnikového kultu.

Kniľnica v rokoch 1965 – 1988 bola umiestnená v budove Mestského a ľupného osvetového strediska Józsefa Attilu v Šalgiotarjáne.

Od 6.júna 1988 odovzdali do úľívanie kniľnice novú budovu, architektom ktorej bol Jozsef Finta a ktorá je dodnes jej domovom.

V súčastnosti kniľnica pokračuje v duchovnom odkaze Balassiho a jeho následovníkov. Vchod do kniľnice zdobí Balassiho socha. Druhým skvostom je portrét umelca, ktorý namaµovala maliarka Gizela Péterfy.

V oddelení zapoľičiavania kníh pre dospelých je umiestnená socha Bálinta Balassiho. Tvorcom ktorej je Iván Bíró.

Nová budova priniesla mnoľstvo nových moľností, ako pre kniľnicu,tak aj pre jej návštevníkov.

Okrem klasickej formy uľ v novej kniľnici bola návštevníkom k dispozícii výstavná sála, prednáškovíá sála a izba rozprávok.

Podstatné kvalitatívne zmeny priniesol rok 1989, kedy sa začal pouľíva» Internet a iné technické pomôcky. V uplynulých rokoch sa sluľby kniľnice podstatne rozšírili a tak sa zo ľupnej kniľnice stalo v meste jedno z najnavštevovanejších kultúrnych zariadení.

Najuznávanejšou publikáciou našej kniľnice je vydávanie celoštátne známeho literárneho a umeleckého časopisu Palócföld.

Miestna vlastivedná zbierka od júla 2008 dostala meno po bývalom riaditeµovi kniľnice Nándorovi Kojnokovi.

V našej zbierke sa nachádzajú písomné,obrazové i zvukové dokumenty. Zachovávame a chránime tak hodnoty minulosti i súčasnosti.

V detskej kniľnici čaká na svojich malých návštevníkov nielen izba rozprávok ale od roku 2012 aj kútik bábik.

Od januára 2013 je zriadeµovateµom kniľnice mesto Šalgotarján O všetkých našich programoch, akými súű:propagácia čítania kníh, rozširovanie poznatkov, kultúrne podujatia, informujeme na našej vebovej stránke a prostredníctvom facebooku.

Naši návštevníci majú k dispozícii nielen 300 000 dokumentov,ale aj spoµahlivú odbornos».

Dokumenty moľno nájs» v elektronickom katalógu. Určitíé publikácie sú uľ digitalizované.

Naša kniľnica je v neustálej zmene, prispôsobujúc sa tak poľiadavkam doby, Sme presvedčení a veríme tomu, ľe poľiadavky návštevníkov sú pre našu odbornú prácu smerodajné.

Sprostredkovateµmi kultúry sme sa stali v úsilí vytvára» pozitívny obraz o našej ľupe ako v našej krajine, tak aj za jej hranicami.

Naša kniľnica sa chce podieµa» na v3etkých takých iniciatívach, ktoré pomôľu ľupe, ako aj mestu Šalgotarján v poznávaní, zachovávaní a prezentácii ich hodnôt.

Keresés a weboldalon
Nyitva tartás
Hétfő 09:00 - 15:30
(korlátozott szolgáltatással)
Kedd 10:00 - 18:00
Szerda 09:00 - 17:00
Csütörtök 10:00 - 18:00
Péntek 09:00 - 17:00
Szombat 08:00 - 13:00
Vasárnap Zárva
Városrészi könyvtárak nyitvatartási ideje
Kövess minket
Könyvajánló

2017/33.

Gyerekeknek ajánljuk

Tanulj_meg_kodolni_10_lepesben.JPG

Sean McManus: Tanulj meg kódolni 10 lépésben!

Szeretnél megtanulni kódolni, de azt sem tudod, hogyan kezdj neki? Ez a könyv lépésről lépésre vezet be a programozás tudományába. Mire a végére érsz, lesz egy saját fejlesztésű számítógépes játékod, sőt! A HTML és CSS kódolás alapjainak elsajátításával honlapot is készíthetsz hozzá!


Orok_baratsag.JPG

Melanie Joyce: Örök barátság - Együtt jóban-rosszban

Kismackó egyedül érezte magát új otthonában. Hiányoztak neki a barátai, Borzocska, Kisnyuszi és Egérke. Ezért elhatározta, hogy ír nekik egy levelet. De azt sosem gondolta volna, hogy mi fog történni azután...


Az_elfek_oroksege.JPG

Sandra Regnier: Az elfek öröksége

Felicity Morgan, becenevén Fay, nem pontosan az, akit az elfek megjósolt megmentőjeként elképzelünk. A lány még csak tizennyolc éves, fogszabályzót visel, a divat nem az ő világa, és mindig úgy fest, mint aki nem aludt eleget. Fay mégis különleges sorsra rendeltetett. A neve ott ragyog az elfek ősi nagy könyvében…


Felnőtt olvasóinknak ajánljuk

Beszedes_testek.JPG

Joe Navarro: Beszédes testek - Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

A közhiedelemmel ellentétben az arc árulkodik legkevésbé az emberek valódi érzelmeiről. Az ujjaink, a lábujjaink vagy a szemöldökünk mozgása ellenben meglepően sokat elárul rólunk. Ahhoz, hogy megtanuljuk értelmezni a testbeszédet, a legkevésbé irányítható reakciókat kell kiismernünk, amit a különböző érzések kiválthatnak belőlünk!

Joe Navarro, az egykori FBI ügynök, a viselkedéselemzés nemzetközileg elismert szakértője könyvéből mindezek mellett azt is megtudhatja, hogyan használja tudatosan a testbeszédet.


A_dogeltakarito.JPG

Danyi Zoltán: A dögeltakarító

Meg lehet-e szabadulni a háború emlékétől? Lehet-e mást tenni, mint nem megszabadulni tőle?
A dögeltakarító a menekülő és a menekülni nem tudó emlékezet könyve. Főhőse, miután átéli a délszláv háborút, keresi a biztonságot és a szabadságot. Útja Splitbe vezet, Budapestre és Berlinbe, miközben Amerika ígéretével csábít, de kérdéseinkre a választ talán egy temerini alkony rejtegeti.


A_Japan_rejtely.JPG

Muraközy László: A japán rejtély

Japán elmúlt két évszázados fejlődése lenyűgöző gazdasági sikerek, de ugyanakkor végzetes zsákutcák története is. Fontos elemezni, hogy ez milyen tanulságokat adhat a fejlesztő állam modelljét követő országok számára. Sok feltörekvő ország erőteljes kormányzati, központi beavatkozással igyekszik előrehaladni, ami általában a piaci mechanizmusok gyengébb működésével párosul. A fejlesztő állam eszközeinek az alkalmazása gyakran párosul autokrata politikai berendezkedéssel, amit nem is kevesen szintén a hatékonyságot fokozó mozzanatnak tekintenek. Ez vagy a demokratikus intézmény- és szokásrendszer a kulcsa a hosszú távú előrehaladásnak? Az állam és a piac milyen kombinációja lehet a fenntartható fejlődés kulcsa? Mit mondanak számunkra a japán tapasztalatok?