Könyvtártörténet

Könyvtártörténet

1949 áprilisában alakult meg Salgótarjánban, a körzeti könyvtár, intézményünk jogelődje.

A könyvtár, 10 évvel később, 1959-ben vette fel Balassi Bálint nevét.

A költő, rövid élete során a korabeli történelmi Nógrád megye számos településén élt. A kiadott Balassi kötetek, bibliográfiák, a Balassi műveltségi verseny, az emléktúrák és az 1995-ben alapított Balassi-díj, mind azt bizonyítják, hogy a könyvtár sokat tett és tesz a költő kultuszának ápolásáért.

A megyei könyvtár 1966-tól, 1988-ig a salgótarjáni József Attila Megyei Művelődési Ház épületében működött.

1988 június 6-án adták át a Finta József építész tervei alapján készült, "kultúrpalotát", amely azóta is otthonunk.

Az intézmény mai megjelenésében is közvetíti Balassi Bálint szellemét, hiszen a bejáratot Kő Pál szobrászművész Balassi szobra díszíti. Másik ékességünk Péterffy Gizella festőművész Balassi pannója, amely az emeleti szinten tekinthető meg. A felnőtt kölcsönző részlegünkben pedig Bíró Iván Balassi Bálint szobra található.

Az új épület számos lehetőséget is hozott a könyvtár, illetve a használók számára. A hagyományos könyvtári kereteken túl kiállítótér, előadótermek, meseszoba várta a látogatókat.

1989-től a könyvtár életében minőségi változást hozott a munkafolyamatok gépesítése, az információs adatbázisok, az Internet használata. Az elmúlt években könyvtárunk szolgáltatásai kiszélesedtek, térben és időben túlnőttek az épület falain és városunk egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált a megyei könyvtár.

A Palócföld irodalmi, művészeti, közéleti folyóirat, országosan elismert kiadványa intézményünknek.

Helyismereti gyűjteményünk 2005 júniusában vette fel az intézmény néhai igazgatójának, Kojnok Nándornak a nevét. Gyűjteményünkben a Nógrád megyével kapcsolatos képi, hangzó és írásos dokumentumok archiválásával őrizzük és szolgáltatjuk múltunk és jelenünk értékeit.

Gyermekrészlegünkben a meseszoba mellett, 2012-től várja a legkisebbeket a Babasarok.

2013 januárjától Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működik intézményünk. Olvasásnépszerűsítő, kultúraközvetítő, ismeretterjesztő és szabadidős rendezvényeinkről, programjainkról, folyamatosan tájékoztatást adunk honlapunkon és facebook oldalunkon.

Közel 300.000 dokumentummal és megbízható szakértelemmel várjuk látogatóinkat. Dokumentumaink az elektronikus katalógusunkban visszakereshetőek. Egyes kiadványok digitális formában is hozzáférhetőek.

Könyvtárunk folyamatosan változik, a használói igényeket követő, dinamikusan fejlődő, megújulásra képes kulturális intézménye Salgótarjánnak és Nógrád megyének. Valljuk és hisszük, hogy könyvtárosi feladatunk során az olvasói igények jelentik az elsődleges szempontot szakmai tevékenységünkben.

Kultúraközvetítő intézményként azért dolgozunk, hogy pozitív kép alakulhasson ki megyénkről határainkon belül és azon kívül is.

Intézményünk aktív részt kíván vállalni minden olyan kezdeményezésben, amely elősegítheti Nógrád megye, azon belül Salgótarján értékeinek megismertetését, őrzését és terjesztését.