Balassi Bálint Megyei Könyvtár
Balassi Bálint Megyei Könyvtár
Ön most itt áll weboldalunkon: Főoldal » Zenei-nyelvi részleg
Fenntartónk

st_cimer.png

Salgótarján Megyei Jogú Város
Önkormányzata

Könyvtári információk
 • Könyvtár neve:
  Balassi Bálint Megyei Könyvtár
 • Cím, székhely:
  3100 Salgótarján, Kassai sor 2.
 • Levelezési cím:
  3101 Salgótarján, Pf.: 18
 • E-mail:
  info@bbmk.hu
 • Igazgató neve:
  Molnár Éva
 • Elérhetősége:
  Telefon: 06/32/521-550
 • GPS:
  48.1047/19.8047
 • Adószám:
  15450250-2-12
 • Könyvtárközi kölcsönzés:
  kkozi@bbmk.hu
Adatkezelés - GDPR

Adatkezelési tájékoztató
Kiegészítés a Könyvtárhasználati Szabályzathoz

A rendezvényeken és a hozzá kapcsolódó eseményeken fénykép-, hang-  és videófelvételek készülnek, melyek részben vagy egészben nyilvánosságra kerülnek.

Intézményünk a programváltoztatás jogát fenntartja!

Támogatók

A honlap
az NKA támogatásával
jött létre.

nka_20_eves.png

tamogatok.png

Nyelvi és zenei részleg

Bemutatkozás

A könyvtár földszintjén lévő Nyelvi és zenei részleg a zene, film-, színház és táncművészet iránt érdeklődő, illetve az idegen nyelvet tanuló könyvtárhasználók igényeit elégíti ki.

Nyelvi részleg

A gyűjtemény elsősorban a nyelvtanulás céljait szolgálja: nyelvkönyvek, munkafüzetek és egyéb segédanyagok, szótárak, hangzóanyagok, elektronikus dokumentumok. Idegen nyelvű szépirodalmat klasszikus és kortárs szerzőktől egyaránt kínálunk.

Jelentős állománnyal rendelkezünk az alábbi nyelvekből: angol, német, francia, orosz, szlovák. Ezen kívül spanyol, olasz, portugál, román, görög, latin, cseh, lengyel, szerb, horvát, svéd, norvég, finn, arab, japán és eszperantó nyelvek dokumentumai is hozzáférhetőek. Egyes példányaink vannak albán, török, héber, mongol, ukrán nyelvekből. Többnyelvű szótárakat kínálunk nemzetközi környezetben történő munkavégzéshez. Többnyelvű antológiáink valódi különlegességnek számítanak.

Elektronikus dokumentumaink az egyéni nyelvtanulás hatékony segítői:

 • nyelvtanító CD-ROM-ok
 • nyelvkönyvek CD mellékletei
 • idegen nyelvű hangoskönyvek
 • CD-szótárak

A lemezek kölcsönözhetők, valamint számítógépen helyben is megtekinthetők, használhatók.

Az angol nyelvből kínáljuk a legtöbbet, több mint 4000 kötetet: nyelvkönyvek, tanári kézi-könyvek, eredeti nyelvű ismeretterjesztő- és szépirodalom.

Az állományt olvasóink igénye szerint, az alábbi témakörök szerint rendeztük:

 • Tankönyvek
 • Vizsgafelkészítő könyvek (pl. TELC, Origo)
 • Szintezett olvasmányok (Oxford bookworms sorozat)
 • Nyelvtan
 • Készségfejlesztés (szókincs, társalgás)
 • Üzleti nyelv, szaknyelv
 • Szótárak 
 • Gyermeknyelvkönyvek

Angoltanárok figyelmébe ajánljuk a Methodology állományrészt, ahol bőségesen található a felkészülést segítő irodalom, óratervezési segédanyagok, fénymásolható feladatlapok és egyéb pedagógiai eszközök.

Ismeretterjesztő és szakkönyveink közül az országismereti kiadványokat, valamint az angol irodalommal és az angolszász népek történelmével foglalkozó köteteinket emelnénk ki.

Szépirodalomból a reprezantatív antológiák mellett a legtöbb klasszikus szerző jelentős munkái is megtalálhatók. Népszerűek a könnyedebb műfajok is, melyek eredetiben olvasva szóra-koztató és hatékony módon fejlesztik a nyelvtudást. A szószedettel ellátott könnyített olvas-mányok és a kétnyelvű a teljesen kezdő nyelvtanulóknak is sikerélményt adnak.

Idegen nyelvű könyveink és elektronikus dokumentumaink megtalálhatók intézményünk könyvkatalógusában.

Audiovizuális részleg

Az audiovizuális részleg 1976-ban kezdte meg működését.
Zenei könyveken, kottákon és folyóiratokon kívül a színház, film- és táncművészethez kap-csolódó szakirodalom is itt található.

Jelentős CD, DVD állománnyal állunk a látogatók rendelkezésére. Ezek mellett gyűjtemé-nyünkben továbbra is megtalálhatók a hagyományos hanglemezek, diafilmek, videofilmek.

A részleg könyv, CD, DVD, dia, hanglemez, video állománya, és nyelvanyaga kölcsönözhető, de helybenhasználatra is van lehetőség.

Az érdeklődők a legkülönfélébb zenei stíluskorszakok, műfajok, valamint előadók és együtte-sek felvételei, irodalmi művek, mesék, az idegen nyelvek tanulásához szükséges hangzóanya-gok között válogathatnak. DVD és videofilmjeink kínálata: kötelező olvasmányok, irodalmi adaptációk, filmvígjátékok, gyerek-, történelmi, művész-, ismeretterjesztő, fantasy, akciófil-mek.

Zenehallgatás mellett az előadóteremben iskolai osztályok, csoportok számára lehetővé tesszük az általuk kért filmek vetítését. Igény szerint zenei foglalkozás megtartását és műsor-szerkesztést is vállalunk.

Látássérült, ill. mozgásukban korlátozott olvasóink érdekében speciális technikai eszközök és szolgáltatások bevezetésére került sor, melyek igénybevétele számukra térítésmentes:

 • Hangoskönyvek 
 • Öregbetűs könyvek 
 • WinTalker beszéltető szoftver 
 • Scanner (lapolvasó) 
 • Kézi nagyítók kölcsönzése 
 • Kazettás magnók kölcsönzése 
 • Olvasógép
 • Hangostérkép
 • Házi kölcsönzés (Idősek Klubjába)

A Balassi Bálint Megyei Könyvtár 1986 óta gyűjti a hangoskönyveket. Gyűjteményünk meg-találhatók a világ- és magyar irodalom klasszikusainak művei, kaland-, ifjúsági-, romantikus és bűnügyi regények neves művészek előadásában.

A részleg könyv, illetve CD, DVD és hangoskönyv állománya az intézmény honlapjáról elér-hető könyvkatalógusban megtalálható.

A szolgáltatásainkat minden könyvtári tag igénybe veheti!

 

Keresés a weboldalon
Nyitva tartás
Hétfő 09:00 - 15:30
(korlátozott szolgáltatással)
Kedd 10:00 - 18:00
Szerda 09:00 - 17:00
Csütörtök 10:00 - 18:00
Péntek 09:00 - 17:00
Szombat 08:00 - 13:00
Vasárnap Zárva
Városrészi könyvtárak nyitvatartási ideje
Kövess minket
Könyvajánló

2017/33.

Gyerekeknek ajánljuk

Tanulj_meg_kodolni_10_lepesben.JPG

Sean McManus: Tanulj meg kódolni 10 lépésben!

Szeretnél megtanulni kódolni, de azt sem tudod, hogyan kezdj neki? Ez a könyv lépésről lépésre vezet be a programozás tudományába. Mire a végére érsz, lesz egy saját fejlesztésű számítógépes játékod, sőt! A HTML és CSS kódolás alapjainak elsajátításával honlapot is készíthetsz hozzá!


Orok_baratsag.JPG

Melanie Joyce: Örök barátság - Együtt jóban-rosszban

Kismackó egyedül érezte magát új otthonában. Hiányoztak neki a barátai, Borzocska, Kisnyuszi és Egérke. Ezért elhatározta, hogy ír nekik egy levelet. De azt sosem gondolta volna, hogy mi fog történni azután...


Az_elfek_oroksege.JPG

Sandra Regnier: Az elfek öröksége

Felicity Morgan, becenevén Fay, nem pontosan az, akit az elfek megjósolt megmentőjeként elképzelünk. A lány még csak tizennyolc éves, fogszabályzót visel, a divat nem az ő világa, és mindig úgy fest, mint aki nem aludt eleget. Fay mégis különleges sorsra rendeltetett. A neve ott ragyog az elfek ősi nagy könyvében…


Felnőtt olvasóinknak ajánljuk

Beszedes_testek.JPG

Joe Navarro: Beszédes testek - Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

A közhiedelemmel ellentétben az arc árulkodik legkevésbé az emberek valódi érzelmeiről. Az ujjaink, a lábujjaink vagy a szemöldökünk mozgása ellenben meglepően sokat elárul rólunk. Ahhoz, hogy megtanuljuk értelmezni a testbeszédet, a legkevésbé irányítható reakciókat kell kiismernünk, amit a különböző érzések kiválthatnak belőlünk!

Joe Navarro, az egykori FBI ügynök, a viselkedéselemzés nemzetközileg elismert szakértője könyvéből mindezek mellett azt is megtudhatja, hogyan használja tudatosan a testbeszédet.


A_dogeltakarito.JPG

Danyi Zoltán: A dögeltakarító

Meg lehet-e szabadulni a háború emlékétől? Lehet-e mást tenni, mint nem megszabadulni tőle?
A dögeltakarító a menekülő és a menekülni nem tudó emlékezet könyve. Főhőse, miután átéli a délszláv háborút, keresi a biztonságot és a szabadságot. Útja Splitbe vezet, Budapestre és Berlinbe, miközben Amerika ígéretével csábít, de kérdéseinkre a választ talán egy temerini alkony rejtegeti.


A_Japan_rejtely.JPG

Muraközy László: A japán rejtély

Japán elmúlt két évszázados fejlődése lenyűgöző gazdasági sikerek, de ugyanakkor végzetes zsákutcák története is. Fontos elemezni, hogy ez milyen tanulságokat adhat a fejlesztő állam modelljét követő országok számára. Sok feltörekvő ország erőteljes kormányzati, központi beavatkozással igyekszik előrehaladni, ami általában a piaci mechanizmusok gyengébb működésével párosul. A fejlesztő állam eszközeinek az alkalmazása gyakran párosul autokrata politikai berendezkedéssel, amit nem is kevesen szintén a hatékonyságot fokozó mozzanatnak tekintenek. Ez vagy a demokratikus intézmény- és szokásrendszer a kulcsa a hosszú távú előrehaladásnak? Az állam és a piac milyen kombinációja lehet a fenntartható fejlődés kulcsa? Mit mondanak számunkra a japán tapasztalatok?