vadon_elo_allatok_volagnapja_03_03.jpg

március 3. - Vadon élő állatok világnapja
Az ENSZ közgyűlése 2013-ban éppen tíz évvel ezelőtt nyilvánította március harmadikát a vadon élő állatok világnapjának. Ezen a napon ünnepeljük, hogy a Földünk vadon élő növény- és állatvilága milyen sokszínű, illetve, hogy milyen gazdasági, tudományos, etikai és esztétikai értéket képvisel.
A világnap eredete az 1973. március 3-án aláírt Washingtoni Egyezményhez köthető (CITES), amely a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajokkal való nemzetközi kereskedelmet szabályozza.
Magyarország 1985-ben csatlakozott az aláíró országok közé, melynek jelenleg 183 ország a tagja.
Az Egyezmény három kategóriába, úgynevezett Függelékekbe sorolja a védendő fajokat. Továbbá a fajokat érintő kereskedelemre különböző erősségű korlátozások vonatkoznak. 
Az I. függelékben olyan állat- és növényfajok szerepelnek, melyek a kipusztulás szélén állnak. Szigorúan tilos a velük való nemzetközi kereskedelem. Hazai vonatkozásban pl. a parlagi sas (Aquila heliaca), a réti sas is (Haliaeetus albicilla) vagy a rákosi vipera (Vipera ursinii).
A II. függelékbe olyan fajok kerültek, melyeket veszélyeztet a nagymértékű kereskedelem. Nemzetközi kereskedelem ezeknek a fajoknak az egyedeivel korlátozott mértékben és szigorú szabályok szerint lehetséges. A Magyarországon honos fajok közül ide tartoznak például a hóvirág fajok (Galanthus spp.) a fekete gólya (Ciconia nigra), hazánk egyetlen nagymacska faja az eurázsiai hiúz (Lynx lynx). 
Az Egyezmény III. Függeléke azokat a fajokat sorolja fel, melyeknek egy adott országban élő állománya veszélyeztetett, de a helyi természetvédelem nem elég erős ahhoz, hogy a kereskedelem káros hatásaitól megvédje. Ezért ehhez nemzetközi segítséget igényel. Ide tartozik például az arany sakál (Canis aureus), mely hazánkban vadászható, dúvadnak minősül, de India vonatkozásában szerepel a III. függelékben.
Néhány mondat hazánk természeti értékeiről:
Magyarország természeti értékekben igen gazdag, melyet az bizonyít, hogy hazánk területének több mint 22%-a áll európai vagy hazai természetvédelmi oltalom alatt. Magyarországon körülbelül 2200 magasabb rendű növény- és közel 42 ezer állatfaj található meg, amelyek közül 1901 faj védett és további 273 faj fokozottan védett. Mellettük 58 gomba és 17 zuzmófaj is természetvédelmi oltalom alatt áll. Ezek a számok európai viszonylatban is kiemelkedően jónak számítanak, köszönhetően az ország változatos ökológiai adottságainak. Ezt a nagy mértékű biológiai változatosságot nem csak a kedvező ökológiai adottságainknak köszönhetjük, hanem bizony a nagy múltra visszatekintő természetvédelmi szabályozásoknak is.
Olvasson tovább:

erfa_logo.png

eCard applikáció

Hagyd otthon az olvasójegyet!

Töltsd le a Qulto eCard applikációt könyvtári ügyeid intézéséhez!

Szerezd meg: Google Play
Download on the App Store


Áraink

Könyvtárunkban bankkártyával is fizethet!
kartyaelfogado_kicsi.png

Eseménynaptár

H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Elismeréseink

Minősített könyvtár cím

minositett_konyvtar.jpg

Családbarát szolgáltatóhely

 
csaladbarat_hely_vedjegy_szhely_rgb_office_2022_0620.jpg
 

Családbarát munkahely

bronz_fokozatu_csaladbarat_munkahel.png

Az én könyvtáram, a módszertan hivatalos alkalmazója

az_en_konyvtaram.jpg